Γιατί πέτυχε ο πρώτος Γύρος Γαλλίας

Έγραφα χθες πώς οι πολιτικές κόντρες στη Γαλλία και τα πάθη που γέννησε η υπόθεση Ντρέιφους έδωσαν την αφορμή για τη γέννηση και του Γύρου της Γαλλίας. Άλλο πράγμα, όμως, είναι ο λόγος που ξεκίνησε ο αγώνας κι άλλο το γιατί πέτυχε. Το στοίχημα ενός αγώνα πολλών ημερών δεν ήταν εύκολο να κερδηθεί. Στην αρχή, ο Henri Desgrange ήθελε μια διάρκεια πέντε ολόκληρων εβδομάδων, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Ελάχιστοι επαγγελματίες ποδηλάτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τη μία γιατί είχαν κι άλλες δουλειές πέρα από το ποδήλατο, από την άλλη γιατί θα έχαναν τη συμμετοχή σε πολλούς ημερήσιους αγώνες, στους οποίους θα είχαν περισσότερες ελπίδες να νικήσουν.

Τελικά ο Desgrange έκανε σκόντο στην διάρκεια, όχι όμως και στην απόσταση. Αποφάσισε ότι ο αγώνας του 1903 θα διαρκούσε λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες, αλλά ότι θα κάλυπτε όλη την επικράτεια. Η πιο σημαντική του απόφαση, όμως, είχε να κάνει με το ποιες θα ήταν οι δύο εβδομάδες αυτές. Στις αρχές του 20ου αιώνα μια νέα συνήθεια είχε αρχίσει να ακολουθείται από όλο και περισσότερους Γάλλους: Οι καλοκαιρινές διακοπές. Όλο και περισσότεροι Γάλλοι εργαζόμενοι αποκτούσαν το δικαίωμα δύο συνεχόμενων εβδομάδων άδειας στις αρχές Ιουλίου και η μεγάλη τους πλειονότητα επέλεγε παραθαλάσσια θέρετρα ή όμορφες αγροτικές περιοχές, στα βουνά ή στα ποτάμια της χώρας για να ξεκουραστεί κατά την διάρκειά τους. Συνδύαζε, δηλαδή, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου με τη χαλάρωση, τη φύση, την καλή διάθεση.

Ο Desgrange σχεδίαζε να τους προσφέρει κάτι ακόμη: Ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ο Γύρος Γαλλίας του 1903 πέρασε από τα πιο τουριστικά σημεία της χώρας. Χιλιάδες κόσμου χάζεψαν τους ποδηλάτες στους δρόμους. Ο αγώνας συνδέθηκε αμέσως με το πνεύμα των διακοπών. Έγινε μια ακόμη όμορφη ανάμνηση από το καλοκαίρι που θα την έπαιρναν μαζί τους γυρνώντας στα γραφεία, τα μαγαζιά και τα εργοστάσια, για να τη θυμούνται και να αντλήσουν δυνάμεις για να βγάλουν το χειμώνα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s