Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του Giro

Λένε γι’ αυτούς που κάνουν προβλέψεις στον αέρα: «Βάλε τα λεφτά σου εκεί που είναι το στόμα σου». Υπό αυτή τη λογική δεν μου αξίζει να γράψω ούτε αράδα για τον Bradley Wiggins. Έπρεπε να παίξω lay το στοίχημα που τον έδινε πρώτο φαβορί για το φετινό Giro από την πρώτη στιγμή. Καθιέρωσα μέχρι και το hashtag #kanenas_wiggins στο Twitter -τόσο σίγουρος ήμουν ότι δεν είχε καμμία τύχη. Αλλά δεν παίζω στοίχημα εδώ και πολλά χρόνια, ούτε καν για χαβαλέ πια.

Το Giro αποδείχτηκε πολύ σκληρό για έναν ποδηλάτη που έγινε σπουδαίος στην πίστα. Όταν πήρε πέρσι το Le Tour, ο καιρός ήταν ιδανικός και ο Chris Froome… ιδανικότερος, ένας domestique που για πλάκα θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο αν του το επέτρεπαν. Στο Giro φέτος η βροχή, το κρύο και η ομάδα που δεν ήταν και στα καλύτερά της την πρώτη εβδομάδα (ο Uran, δείχνει πάντως να ανεβαίνει συνεχώς μέσα στον αγώνα), ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την αποτυχία του Bradley Wiggins.

Έτσι κι αλλιώς, δύσκολα θα μπορούσε να τα βάλει με τον εκπληκτικό Vincenzo Nibali που φέτος δείχνει ανίκητος. Η φιλότιμη προσπάθεια του Cadel Evans, που μόνο τότε που κέρδισε το Γύρο Γαλλίας τον έχουμε ξαναδεί σε τόσο φοβερή φόρμα, είναι η απόδειξη. Ό,τι και να κάνει ο Evans, χωρίς ομάδα να τον στηρίζει, είναι πάντα ένα κλικ πίσω από τον Ιταλό.

Ο καιρός δεν επέτρεψε μεγάλες αναστατώσεις στις Άλπεις και καθώς πια μένουν μόνο δύο βουνίσια ετάπ πριν τον τερματισμό στις Μπρέσια, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό στο Nibali είναι πολύ λιγότερες από το να «καθαρίσει» ο ίδιος μια και καλή τον αγώνα σε κάποιο από τα βουνά που έπονται. Δυστυχώς, οι συγκινήσεις του φετινού Γύρου Ιταλίας δεν είναι ίδιες με τις περσινές. Τα πράγματα κινούνται ομαλά, σχεδόν προκαθορισμένα. Αν εξαιρέσεις τον παρανοϊκό καιρό που κάνει εντελώς επικές τις προσπάθειες των ποδηλατών, ειδικά στις κατηφόρες, δεν έχουμε ακόμη δει κάποια τολμηρή εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία, όπως η περσινή του De Gendt στο Stelvio.

Τι άλλο τράβηξε την προσοχή μου τις δύο πρώτες εβδομάδες του αγώνα; Εννοείται ο εκπληκτικός Mark Cavedish που μπορεί να κερδίζει τα σπριντ πλέον και χωρίς την στήριξη της ομάδας του. Το πάθος των Ιταλών (αν και αυτό είναι σχεδόν δεδομένο στο Giro), και ειδικά του Pirazzi, του Santambrogio και του DiLuca, αλλά και το πόσο σωστά έχουν μελετήσει τον αγώνα οι Movistar και Katusha, κλέβοντας την παράσταση παρ’ ότι δεν έχουν φέτος κάποιον ποδηλάτη που να διεκδικεί τον τίτλο.

Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να αναφέρω τις εξαιρετικές επιδόσεις του Ιωάννη Ταμουρίδη, του πρώτου Έλληνα που συμμετείχε ποτέ σε Γύρο Ιταλίας. Βγήκε 9ος σε ένα ετάπ και 13ος σε ένα άλλο, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε δύο ξεκολλήματα. Έπος!

Σχολιάστε